Schibsted selger avis- og mediavirksomheten - Er aksjen en god investering nå?

aksjeanalyse Dec 11, 2023

Når selskap gjør restruktureringer og selger deler av virksomheten sin, kan det ofte skje spennende ting med aksjekursene. Og noen ganger kan det være at markedet priser aksjene feil, for det forstår ikke helt hva som skjer. Kanskje kan markedet reagere for mye på nyheten.

Jeg har gjort en kort analyse av selskapet og aksjen nå, og jeg kommer frem til at markedet trolig overreagerer på nyheten om salget av avisvirksomheten. Det er et godt salg de gjør, for jeg mener de får godt betalt for avis- og mediavirksomheten. Den har en EBITDA-inntjening på snaue 500 millioner årlig, og de ser ut til å kunne selge den for mer enn 6 milliarder kroner. Det er bra. Men hva sitter du igjen med som Schibsted-aksjonær etter transaksjonen?

Jeg kommer frem til at du antageligvis ikke vil ha mer enn en EBITDA-inntjening på ca 1,5-2,0 mrd årlig fra det nye Schibsted. Kanskje mindre reell inntjening, fordi EBITDA tar ikke høyde for avskrivninger, renter og skatt. Markedet priser hele selskapet nå til ca 70 mrd, og det mener jeg er for dyrt til å kunne være en god investering. Kontantstrømmen ser ut til å være mindre enn 2% årlig fremover i forhold til prisen vi ville betalt for aksjene nå.

Det hadde vært bedre å være aksjonær og gått inn i aksjen for ett år siden, da den hadde et fall i kursen. Aksjen er opp ca 70% siden årsskiftet. Det var da vi skulle kjøpt. Jeg tror ikke det er en god investering å kjøpe aksjer nå, om du tenker som en langsiktig investor, for kursen er for høy i forhold til inntjeningen. Markedsplass-virksomheten til Schibsted har heller ikke vokst særlig de siste fem årene, men vært på stedet hvil inntjeningsmessig.

Selv om det nye Schibsted skulle blitt priset til samme multippel som Adevinta ASA-aksjene nå, som er en lignende business som Finn.no etc, ville vi bare fått ca 30x på kontantstrømmen, altså ikke mer enn 60 mrd. Og markedsprisen er 70 nå, altså dyrere. Dessuten har Adevinta vært priset til kun ca 15x kontantstrømmen tidligere i år, og det svinger altså mye hva markedet er villig til å betale for kontantstrømmen til en markedsplass-virksomhet. Det er enda en grunn til å styre unna aksjen, siden 30x kontantstrøm-verdsettelse er historisk høyt. Og det er kanskje for høyt spør du meg. Likevel er Finn.no etc en god business og de har en dominerende markedsposisjon i Norge. Men aksjen ser likevel ut til å være for dyr. Og jeg vet ikke om konkurranseposisjonen vil vare de neste 10-15 årene. Det er andre selskap som kan være bedre investeringer til slike multipler, så dermed styrer jeg unna Schibsted nå.

Vil du se på tallene selv? Da anbefaler jeg TIKR-terminalen. Pro-versjonen som jeg bruker gir deg tilgang til norske selskaper. Reklamelink.

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page