Siste tall fra et av verdens beste og solide selskap

aksjenyheter Aug 07, 2023

På mandag kunne vi se markedet reagere på hva det mente om tallene som Berkshire Hathaway slapp helga før. Markedet reagerte med å sende aksjekursen til nye rekordhøyder, som følge av at forsikringsvirksomheten har gått bra, og blant annet fordi den massive kontantbeholdningen økte til nesten $150 mrd.

A-aksjen til konglomeratet til Warren Buffett økte med godt over 3% første handelslag etter kvartalstallene opp til ca $552,000 på mandag. Det var en ny toppnotering siden forrige topp i mars 2022. B-aksjene økte tilsvarende og fikk en rekordnotering på ca $363.

Sist lørdag kunne vi altså lese de gode nyhetene om at driftsresultatet fra selskapet økte med nesten 7% fra året før. Og hele andre kvartal 2023 hadde såkalte operating earnings på ca $10 mrd. 

Forsikringsvirksomheten hadde et solid overskudd. Det gjør at Berkshire får på en måte betalt for å holde på den såkalte floaten; pengene de ikke trenger å utbetale til forsikringskundene enda, men som de kan investere og få inntekter fra enn så lenge. Overskuddet veide opp for at jernbanen hadde et svakere volumene ventet, og lavere inntjening.

Så er det også hyggelig å se at den massive kontantbeholdningen økte fra ca $130 mrd i første kvartal til $150 mrd andre kvartal. Nå som rentene har økt en god del, kan Berkshire nyte godt av ekstra gode renteinntekter.

Nå kan selskapet få en enorm avkastning på kontantene de har spart opp. I rapporten kunne vi lese at de satt på nesten $100 mrd i statsobligasjoner med kort løpetid ved utgangen av kvartalet. Buffett har tidligere sagt at han har kjøpt amerikanske statsobligasjoner med 3 og 6 måneders løpetid for rundt $10 mrd til sammen hver mandag.

Nå ser vi verdien av å ha et konglomerat som eier en god diversifisert gruppe av bedrifter som genererer cash.

Berkshire rapporterte også at de har rundt $26 mrd i urealisert gevinst på aksjeinvesteringene, og en betydelig del av dette kommer fra den enorme posisjonen de har i Apple. Apple steg rundt 18% andre kvartal. Det gjør at verdien på aksjene i Apple for Berkshire sin del er på nesten $180 mrd.

Som en disclosure kan jeg si at Berkshire er min største aksjepost. Jeg har veldig tro på at selskapet har en trygg fremtid i møte, siden hele gruppen av bedrifter den eier er svært lønnsomme, og de genererer mye cash. Selskaper har omtrent ikke gjeld. Og selv om aksjeporteføljen de eier kan svinge mye fra år til år, tror jeg at deres andel av aksjenes inntjening vil vokse, og at vi ser gevinst fra disse også på sikt.

 

 

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page